De senaste utbildningarna som jag deltagit i har alla handlat om ledarskap. Det har varit givande och ett självklart val i rollen som ansvarig över såväl stora och små uppdragsteam och ett kontor med drygt tjugo medarbetare. Mer praktiska utbildningar har jag överlåtit åt mina kollegor, eftersom min roll framförallt har varit att leda uppdragen, hålla samman projekten både externt och internt och stötta teamet, även om jag aldrig släppt projekteringen helt och hållet.
När jag nu tagit klivet över till eget öppnar sig plötsligt nya möjligheter! Sedan ett tag tillbaks kombinerar jag därför företagandet med att läsa 30 YH-poäng i Cirkulärt byggande och återbruk.
Jag har arbetat med återbruk genom hela min karriär, ända sedan det framförallt var något man gjorde av ekonomiska skäl och som kanske till och med var lite pinsamt. Beställarna, ofta små kommuner eller mindre företag, kände sig småsnåla och drömde om nytillverkade dörrar och fönster… Nu är återbruk både hett och rätt!
Att få lära sig mer om hur man kan jobba medvetet och praktiskt med cirkularitet i såväl ombyggnader som nybyggnader känns lyxigt och spännande. Fokus är på materialminimering och konsten att inventera, välja och föreskriva rätt. Det är lika viktigt för återanvändning av redan existerande material som när vi föreskriver nytillverkade. Nästa gång huset ska byggas om ska det vara lätt att se vilka delar som ingår, enkelt att ta isär och cirkulera vidare.
Att sitta i skolbänken (eller snarare framför zoomskärmen) igen är ovant men roligt. Under terminens gång väntar dessutom flera examinerande moment, såväl praktiska uppgifter som en tentamen. Det var verkligen inte igår jag gjorde något sånt!
Den första examinerande uppgiften som startar om några veckor är en återbruksinventering och jag letar efter ett studieobjekt. Har du en byggnad som du skulle vilja veta mer om? Det enda kravet från skolan är att den ska vara byggd före 1985 och inte genomgått en stor renovering sedan dess, men det bästa är förstås om den inte ligger alltför långt från Båstad. Eftersom det är en utbildningsuppgift är inventeringen naturligtvis helt kostnadsfri och du får tillgång till min rapport efteråt. Inventeringen bygger på en beprövad metod och mall.
Hör av dig!
4 svar till “Återbruk och glädjen i utbildning”
Hej . Hör gärna av dig till Bjäre Härads Hembygdsförening!
Hej Ingrid! Ja, det ska jag absolut göra!
Hej! Intresserad att få veta mer🤗! Bor uppe på Hallandsåsen mellan Båstad och östra-Karup.
Hej! Skicka ett mail till lotta@palettarkitektur.se (eller skriv på messenger) så berättar jag mer!